The brief: Completely renovate a tired living room and orangery to create a calm, elegant space for family living and entertaining

These rooms in our client’s beautiful 1920’s house enjoy beautiful views to a large mature garden and are used both during the day and evening. We decided that the spaces would be linked by wallpaper from Cole and Son but that the overall feel within each would be different.

Drawing up the plan required consideration for creating symmetry with two bespoke sideboards and large decorative wall lights and allowing the two rooms to flow properly. The TV was re-sited above a modern log burning stove inset into the mantlepiece, and furniture was placed around an oversize square coffee table made to complement the sideboards. We chose smaller elegant chairs in front of the step to the orangery so as to provide a line of sight into this part of the overall space. We used many different fabric textures to create a palette of strong neutrals with many ‘layers’ within the overall design. Our client loves luxurious fabrics and we were able to use a wide variety of these on the armchairs, wing chair and sofas. Down a step into the orangery we upholstered window seats in a flame stitch fabric and installed simple modern cream leather armchairs around a vintage glass coffee table which was an inherited piece and now enjoys a new lease of life.