The brief: Transform a dated grand apartment into a striking family home.

Forming a substantial part of the ground floor of a wonderful country estate originally built for the movie mogul J. Arthur Rank, this apartment was greatly in need of an update. My clients wanted to inject colour, drama and a sense of opulence.

I reorganised the layout of the whole apartment. A stunning kitchen now forms the central space of this symmetrical plan. We carved out an ensuite shower room and dressing area for the principal bedroom in the most awkward of places and discovered hidden space to create a luxurious period bathroom and eccentric boot room.

As with all projects, my clients’ preferences led the design scheme. Each room now has an individual look and feel, but colours flow. The hallway is as ‘wow’ as could be with a rich blue flock damask wallpaper, oversized vintage furniture and curios. The deep blue high gloss kitchen makes full use of the ceiling height. A full-length interior window creates a wonderful line of sight from the hallway to the gardens beyond.

The principal bedroom takes inspiration from luxury hotel suites, focusing on gentle colours and beautiful wallpaper with hints of the 1930s in bedside tables and lighting. To create the industrial feel my clients’ student daughter wanted in her bedroom, we polished the original parquet floor and used a palette of simple greys, a cast iron bed frame and exposed vintage bulbs. The family bathroom reflects the house’s history with a copper bath and nickel fittings paired with modern tiles and vibrant green panelling.

Taking risks with décor within design guidelines created a truly individual look, entirely suited to the grandeur of the building, but more importantly answered the brief for how my clients wished to live. The result is elegant, dramatic and fun.